NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (2024)

Review: NZXT H9 Elite (Mat Wit)

Links;

Navigatie;

  • Specificaties
  • Showcase
  • Inbouwen
  • Conclusie

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (1)

Vandaag mag ik aan de slag met een bakbeest van een behuizing; de spiksplinternieuwe H9 Elite van NZXT. Deze ultieme, premium behuizing is het nieuwe topmodel van de fabrikant. Naast de H9 Elite is er ook een H9 Flow, welke is voorzien van mesh aan de bovenkant in plaats van de glazen bovenkant van de H9 Elite. Ook bezit deze Flow geen RGB-fans en geen fan-controller. De Elite bezit deze dus duidelijk wel.

Glas is ook wel het codewoord voor deze behuizing, want zowel de bovenkant en voorkant als zijkant zijn van gehard glas gemaakt. De hoek aan de voorkant is zonder randen op het glas; hierdoor heeft de kast een sublieme open look. In combinatie met de NZXT Vertical GPU Mounting Kit die we ook opgestuurd hebben gekregen, wordt deze open look maximaal benut.

Ondanks het grote (lees: enorme) formaat van deze behuizing is er geen ondersteuning voor E-ATX-moederborden. Daarnaast betreft het een behuizing voor een enkel systeem, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Magniumgear Neo Qube 2. De ruimte in de H9 is dus puur bedoeld voor inbouwgemak.

De NZXT H9 Elite heeft wel een prijskaartje, want bij de release kost deze kast € 289,90. Verder is de optionele Vertical GPU Mounting Kit verkrijgbaar voor € 89,99.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (2)

Hieronder treffen we de specificaties aan;

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (3)
NZXT H9 Elite
Specificaties
Type BehuizingMid-towerbehuizing
Moederbord ondersteuningMini-ITX, Micro-ATX, ATX
MateriaalSECC-staal, Gehard glas
Front I/OUSB 3.2 Gen 1 Type-A: 2x
USB 3.2 Gen 2 Type-C: 1x
3,5 mm Jack aansluiting: 1x
KleurenWit en Zwart
Uitbereidingslot7x
FiltersAlle luchtinlaten
HDD/SSD Support2,5″: 4+2
3,5″: 2
Clearance GPU435mm
Clearance PSU200mm
Clearance CPU-koeler165mm
Kabelbeheer ruimte91mm
Radiator SupportZijkant: tot 360mm
Boven: tot 360mm
Bodem: tot 360mm
Achter: tot 120mm
Pre-installed FansAchter: 1x 120mm F120Q
Zijkant: 3x 120mm F120RGB Duo
Afmetingen
Hoogte495mm (met pootjes)
Breedte290mm
Diepte466mm
Gewicht13,1kg
Fans en radiatoren

In totaal biedt de H9 Elite ruimte aan tien 120mm-ventilatoren. Zowel boven, onder en aan de zijkant kunnen drie 120mm-fans naast elkaar geplaatst worden. Hier kunnen dus ook 360mm-radiatoren geplaatst worden. Aan de achterkant zit standaard al een 120mm-fan vooraf geïnstalleerd; ook hier kan een 120mm-radiator worden geplaatst. Keuze te over dus voor de plaatsing van je radiatoren en fans. Mocht je nou een enorme liefhebber zijn van 140mm-fans of 280mm-radiatoren is dat in de H9 ook mogelijk. Zowel boven als onder kunnen twee 140mm-fans of een 280mm-radiator geplaatst worden.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (4)

Deze showcase wordt een lange, dus laten we er maar meteen induiken.

We beginnen uiteraard met de doos. Die is in strak wit uitgevoerd met hierop een bijna full-size afbeelding van de behuizing vol met NZXT-goodies. Als we de doos van dit bakbeest openen, worden we begroet door de H9 zelf verpakt in plastic en beschermd door twee grote blokken piepschuim.

Als eerste nemen we de glazen zijkant onder de loep. Het mooie aan deze glazen plaat is dat deze geen rand heeft, maar tot de hoek doorzichtig is. Dit geldt ook voor de glazen voorkant, waardoor een prachtig open ontwerp gerealiseerd is. De glazen zijplaat is uiteraard wel volledig verwijderbaar voor installatie en dit ook nog eens toolless. Het dual chamber-design van deze kast helpt ook mee voor het open en schone ontwerp. Er is geen shroud aanwezig voor de PSU; deze zit in de achterste kamer en wordt zijwaarts in het midden gemonteerd. Op het achteraanzicht is dit goed te zien. Het linkergat is voor de PSU en het gat ernaast is de uitsparing voor de achterplaat van het moederbord.

We vervolgen onze rondleiding met de bovenkant van deze H9. Ook deze is voor een groot deel in glas uitgevoerd - dit is een vrij zeldzame feature. Ik hoor je al denken: hoe bevestig je dan een radiator of fans bovenin deze kast? Daar is de plaat voor bestemd die je onder de topplaat kan zien zitten. Deze zullen we straks nog verder bekijken. Aan de voorzijde naast het glas vinden we de front-I/O. Deze bestaat uit drie USB 3.2-poorten, waarvan twee Type A en één type C. Daarnaast is er een 3,5mm-jack aansluiting aanwezig en natuurlijk de aan/uitknop. Ook deze plaat is toolless te verwijderen.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (11)

Dan een blik op de plaat die er voor zorgt dat je bovenin deze kast fans kan monteren. Deze is uitgevoerd in metaal en doorzichtig acrylaat. Dit zodat deze natuurlijk licht door laat.

Dan is het tijd om de onderzijde van deze behuizing eens nader te bekijken. Aan de onderzijde bevindt zich een verwijderbaar stoffilter. Deze schuift naar de zijkant van de behuizing weg. Om deze reden zijn de pootjes aan deze kant anders gevormd dan deze aan de andere zijde.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (19)

Dan zijn we bij het laatste stukje van de buitenzijde aangekomen; de achterzijde van de behuizing. Deze bestaat bijna volledig uit mesh om wat airflow in deze kast te creëren. Een aantal van de kanten van deze kast is natuurlijk van glas en dat laat vrij beroerd lucht door. Ook deze zijde is natuurlijk toolless te verwijderen voor het monteren en modificeren van je systeem.

Onze tocht langs de binnenzijde van deze behuizing beginnen we bij het onderdeel dat ik hierbij de kabeldeur doop. Dit scharnierende klepje bevindt zich voor de kabelbinders en zijopeningen voor het moederbord. Hieraan kunnen ook SSD’s gemonteerd worden, zodat deze netjes weg gewerkt zijn. Verder is dit een mooi middel om stevige kabelbomen, die je met veel fans zeker gaat krijgen, aan het gezicht te onttrekken.

Deze kabeldeur zit boven en onder vast met een schroefje. Op de behuizing staan stickers om je hierop te wijzen, zodat je niet probeert dit deurtje met geweld open te trekken, met alle gevolgen van dien.

Als we ons dan toch in deze regionen bevinden, zullen we gelijk een blik werpen op de velcro-kabelbinders die standaard in deze kast zijn aangebracht. De twee hoofdrijen zijn bedoeld om de kabels van de front-I/O, fans en het moederbord te begeleiden naar beneden. Hier kunnen de fankabels aangesloten worden op de standaard aanwezige fan/RGB-controller. De kabels die naar het moederbord gaan, kunnen hier mooi strak op gebonden worden voor een -hopelijk- schoon eindresultaat. Voor de kabels die bovenin het moederbord gaan en van de fan aan de achterzijde is een apart rijtje kabelbinders bovenin de kast aanwezig.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (27)

Aan de achterzijde vinden we ook nog een schijvenkooi; hierin kunnen HDD’s gemonteerd worden. Dan verplaatsen we onze blik naar het andere compartiment van deze behuizing. Hier vinden een standaard 120mm non-RGB-fan van NZXT. Als we dan in het kopje fans blijven, zien we op de onderzijde van de behuizing de openingen waar we maximaal drie 120mm-fans of twee 140mm-fans kunnen monteren. Achter en boven deze fans vinden we de openingen voor alle kabels die aan de onderzijde van het moederbord zitten en uit de onderin geïnstalleerde fans komen.

Dan als laatste punt aan de binnenzijde de drie vooraf geïnstalleerde 120mm-RGB-fans. vanaf de voorzijde zien we ook, onder de metalen beugel, de openingen voor kabeldoorvoor naar het achterste compartiment. In het achteraanzicht zien we dat de kabelbinders gelijk naast deze fans zitten. De kabels hiervan kunnen dus heel strak en precies weggewerkt worden.

Als laatste punt hier de accessoires die meegeleverd worden met deze behuizing. Er worden twee doosjes meegeleverd. In het eerste doosje vinden we alle schroefjes die we nodig hebben voor deze kast en een aantal tie-wraps voor kabelemanagment. In de andere doos vinden we een extra scherm voor bovenin deze behuizing, deze is echter uitgevoerd voor 140mm-fans of een 280mm-radiator. Dit is een vette toevoeging aan de kast die er voor zorgt dat je ook met deze maat fans/radiator niet af hoeft te doen aan de schone look van je build.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (41)

In deze sectie van de review zal ik beschrijven hoe ik het inbouwen heb ervaren, welke moeilijkheden ik tegen ben gekomen en tips voor wie deze behuizing zelf gaat inbouwen.

Ik heb in deze behuizing het prachtige Sonic Z790-moederbord ingebouwd. Als koeler heb ik de NZXT T120 gebruikt. Als GPU heb ik de ASUS TUF-Gaming RTX 3090 Ti geïnstalleerd.

Zoals in de video te zien is, ging het inbouwen als een speer. Dit komt hoofdzakelijk door de zeeën van ruimte die je hebt in deze kast. Kabels managen is een eitje, zelfs als je de kast alleen inbouwt. Ook de openingen onderaan de behuizing voor bijvoorbeeld de front I/O-kabels, die toch vaak onderop het moederbord komen, zijn ruim genoeg om alle kabels met gemak door te voeren. Dit zelfs zonder dat ze heel opvallend zijn in je behuizing. Het in de showcase besproken deurtje houdt een hoop kabels extra uit het zicht, al was dit niet eens nodig geweest, omdat de kabels gemakkelijk netjes weg te werken zijn. Tijdens het inbouwen heb ik de onderste velcro-kabelbinder helaas wel kapot getrokken. Kortom, tip voor iedereen: bundel eerst goed je kabels en probeer het niet strak te trekken met je kabelbinders. Dit is een probleem dat bij eerdere NZXT-behuizingen ook aanwezig was.

Na het plaatsen van de ASUS TUF RTX 3090 Ti wilde ik deze nog een keer inbouwen met de Vertical GPU Mounting Kit van NZXT. Snel kwam ik er toen achter dat dit niet gaat in combinatie met de T120-koeler. Daarom heb ik voor deze setup de Sapphire Radeon RX 6650 XT Nitro+ gebruikt. Deze is een stukje handzamer en paste wel in combinatie met deze koeler. In de laatste foto is ook mooi te zien hoe strak de kabels onderaan het moederbord weggewerkt kunnen worden. De Vertical GPU Mounting Kit van NZXT is naar mijn mening eigenlijk wel een must in deze kast. Gebruik deze dan dus wel in combinatie met een mooie (ik suggereer witte Kraken 360mm) AIO-koeler.

Op deze laatste foto’s (ik beloof het!) is te zien hoe de kabels van de zijkant van het moederbord doorgevoerd zijn en hoe de kabels achter in het klittenband zijn vastgemaakt. Natuurlijk komen er nog een aantal kabels extra bij als je in plaats van de torenkoeler een AIO-koeler - met RGB uiteraard - gebruikt en extra fans onder en boven plaatst. Maar zelfs deze partij extra kabels zal nog gemakkelijk weg te werken zijn in dit heerlijke stukje inbouwgenot van NZXT.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (49)

Dan zijn we aangeland bij het eindoordeel over deze ‘behemoth’ van een behuizing. Is de H9 Elite van NZXT een waardig nieuw vlaggenschip en ligt de prijs op een realistisch niveau? Je leest het in deze conclusie.

Allereerst wil ik NZXT dikke complimenten geven voor de algehele bouwkwaliteit van deze kast. Alle onderdelen zijn perfect uitgevoerd en passen precies zoals bedoeld. Alle onderdelen ogen en voelen solide aan en assisteren bij de premium feel aan deze kast. De afwerking van de open glasranden is supernetjes en aan de randen van de glasplaten zal je je niet zomaar snijden. De kwetsbare velco-kabelbinders zijn hierin het enige minpunt, al heb ik een dikke en taaie bos aan kabels vastgezet.

Opvolgend is het inbouwgemak van de H9 ongeëvenaard. Recentelijk heb ik met Jonah de Magniumgear Neo Qube 2 gereviewd, een kast die qua formaat vergelijkbaar is. Echter hebben we in de Qube aardig moeten ploeteren om alle kabels op een acceptabele manier weg te werken. Met de H9 Elite is daar totaal geen sprake van. Alle ruimte die je maar kan wensen voor het inbouwen is aanwezig. Zelfs de kabels onderaan het moederbord zijn gemakkelijk door te voeren en weg te werken. Ik ben nog nooit zo snel klaar geweest met het inbouwen van een systeem als in deze prachtige kast.

Als het gaat om de algehele look van deze kast, dan is deze adembenemend. Voor deze review hebben we nog niet eens alle ruimte benut om fans te monteren en toch bestond mijn eerste indruk uit een ‘wauw’. Wat dat betreft is de vertical GPU Mounting Kit van NZXT eigenlijk wel een must. De ruimte is zo groot dat een regulier gemonteerde videokaart een soort lege aanblik geeft die volledig weg is met een verticale videokaart. Zelfs als deze kaart kleiner is.

Al met al ben ik superblij met de H9 Elite. Met heel veel plezier heb ik deze behuizing ingebouwd en ik kan niet wachten om mijn eigen, nieuwe systeem in gaan te bouwen voor op mijn bureau. Ondanks dat de prijs aan de hoge kant ligt, vind ik deze behuizing iedere cent waard. Zelfs met de Vertical GPU Mounting Kit erbij blijft dat van kracht. Met overtuiging geef ik deze kast twee Techgaming Awards, want het is alles waar je naar kan verlangen in een premium behuizing en het is ook een persoonlijke favoriet geworden.

NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (50)
NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (51)
NZXT H9 Elite review (Mat Wit) - TechGaming (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5301

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.