NZXT H9 en HYTE Y40 - Het mooiste aquarium voor je componenten (2024)

  • NZXT H9 Flow
  • HYTE Y40
  • HYTE Y60

Samengevat

De NZXT H9 is in Elite- en Flow-uitvoeringen te koop, waarbij de Elite een glazen bovenkant heeft, terwijl die bij de Flow van geperforeerd staal is. Ook heeft de Elite rgb-fans en een fancontroller; de Flow heeft onverlichte ventilators. De H9 lijkt sterk geinspireerd op de O11 Dynamic (Evo) van Lian Li en met onze eigen ventilators zijn de prestaties zeer vergelijkbaar. Net als die O11-varianten is de H9 extra breed, met links het hoofdcompartiment en rechts de voeding, kabels en ruimte voor opslag. De H9 wordt echter compleet met vier eigen ventilators geleverd, terwijl je die voor de Lian Li-kasten zelf moet kopen. Ook is het glas niet langer onderbroken door een metalen frame, wat een erg 'open', ruimtelijke behuizing veroorzaakt. Veel extra's levert NZXT overigens niet mee, wat de stevige prijs vooral voor glasliefhebbers acceptabel maakt.

Pluspunten

  • Goede prestaties
  • Ontwerp met randloos glas links en voor
  • Vier meegeleverde fans

Minpunten

  • Prijzige kast
  • Ontwerp lijkt sterk op O11-kasten
  • Weinig extra's meegeleverd

Getest

NZXT H9 Flow Zwart

Vanaf € 175,10

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Samengevat

De Y40 is de conventioneler ingerichte behuizing van HYTE, die de klassieke indeling met hoofdcompartiment boven en voedingstunnel onder heeft. Die tunnel is helaas van plastic gemaakt, maar biedt mede daardoor uitsparingen om de voedingskabels voor je gpu bijna onzichtbaar bij je videokaart te krijgen. Samen met de meegeleverde gpu-riser levert dat een heel strakke, cleane build op. De behuizing is voor een midtower wel behoorlijk aan de prijs, maar de twee randloze glazen panelen aan de zij- en voorkant geven de kast een vrij uniek uiterlijk.

Pluspunten

  • Ontwerp met randloze glazen panelen
  • Meegeleverde gpu-riser

Minpunten

  • Plastic psu-tunnel
  • Geen rubberen afdichtingen voor kabeldoorvoer
  • Hoge prijs

Getest

HYTE Y40 Zwart

Prijs bij publicatie: € 180,-

Vanaf € 135,93

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Samengevat

De Y60 van het relatief nieuwe HYTE is met recht een behuizing die de verkoopranglijsten heeft bestormd. De behuizing is jammer genoeg behoorlijk prijzig, maar daar krijg je een prima functionerende kast voor terug. Hij scoort nergens echt goed wat koeling of geluid betreft, maar compenseert dat grotendeels met zijn unieke uiterlijk. Ook het feit dat je een riseradapter om je videokaart haaks te monteren meegeleverd krijgt, helpt om de hoge prijs wat begrijpelijker te maken.

Pluspunten

  • Uniek uiterlijk
  • Prima prestaties
  • Meegeleverde gpu-riser

Minpunten

  • Duur
  • Geen extra's, zoals een fancontroller

Getest

HYTE Y60 Rood

Prijs bij publicatie: € 220,-

Vanaf € 189,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

De gemiddelde computerkast volgt al jaren een behoorlijk voorspelbaar ontwerpparadigma: een chassis met een grote, goeddeels lege ruimte voor moederbord en videokaart, eronder een tunnel voor de psu en eventuele harde schijven, en een glazen zijkantje. Sommige behuizingen, zoals de roemruchte O11-varianten van Lian Li, durven twee aansluitende glazen panelen te gebruiken, aan de voorkant en zijkant. Ook Corsair deed met de 5000X iets in die richting, maar altijd zat er een stuk metalen chassis tussen de glazen platen.

De behuizingen waar we in deze miniround-up naar kijken, gaan een stapje verder, want de glazen panelen aan voor- en zijkant gaan bij de H9 van NZXT en de Y60 en Y40 van HYTE bijna naadloos in elkaar over. Die H9 van NZXT, die vanaf 12 januari te koop moet zijn, doet op het eerste oog sterk denken aan de PC-O11-serie van Lian Li. Beide merken hebben extra brede behuizingen gemaakt met rechts van het moederbord een apart compartiment voor opslag, voeding en wellicht een waterpomp.

De behuizingen van HYTE, een relatief jong merk, maar met oudere roots, wijken wat meer af. Vooral de HYTE Y60 met zijn afgeschuinde voorkant heeft echt een eigen gezicht. De Y40 is het smallere broertje van de Y60 en behoudt de 'glas-tegen-glas'-looks, maar heeft geen apart compartiment voor voeding en opslag zoals de Y60, H9 en O11. Desondanks is ook de Y40 nog steeds een eigenzinnige verschijning, die pas tijdens de CES-beurs, op 3 januari 2023, werd onthuld.

Nog even over HYTE en zijn oudere roots. Zoals wel vaker gebeurt, is het bedrijf opgericht door een voormalig werknemer van een andere componentenfabrikant, NZXT in dit geval. Jawel, het NZXT van de H9-behuizing waar we het hier over hebben. Rob Teller is hoofd productontwikkeling bij HYTE en is afkomstig van NZXT. Inmiddels telt HYTE zo'n 30 personeelsleden en is het gevestigd in de VS. Het is eigendom van het Amerikaanse iBuyPower, waarmee er stiekem een flink bedrijf achter het kleine HYTE zit.

In deze review bekijken we de spiksplinternieuwe NZXT H9 Flow en de HYTE Y40 en vergelijken die met de al wat oudere HYTE Y60. De H9 Flow heeft een adviesprijs van 160 dollar. De zwarte H9 Flow die wij hebben getest, kost € 175,10 euro. Er is ook een H9 Elite-variant, die 240 dollar kost. Voor die meerprijs krijg je drie rgb-fans in plaats van ledloze ventilators met rgb-controller, plus de gemeenschappelijke vierde, reguliere ventilator. De HYTE Y60 is al een tijdje verkrijgbaar en kost momenteel € 189,- en de Lian Li PC-O11 EVO, die wel wat van de H9 wegheeft, kost € 134,90. De pas geïntroduceerde HYTE Y40 is net als de Y60 te koop in verschillende kleuren: rood, zwart en wit. Deze midtower met dubbel glas heeft een adviesprijs van 179 euro en kost momenteel € 135,93.

NZXT H9 en HYTE Y40 - Het mooiste aquarium voor je componenten (4)

NZXT H9 en HYTE Y40 - Het mooiste aquarium voor je componenten (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5295

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.